Några tips inför inspelningen

Eftersom det även i en billig studio kostar pengar att inte vara förberedd och det är tidsödande att sitta och redigera inspelningen digitalt är det viktigt att ni går igenom följande punkter innan ni sätter igång och spelar in:

1. Tänk igenom vad ni ska ha inspelningen till. Är inspelningen endast till för demobruk kanske det inte är motiverat att ta om en tagning för att sista slaget på virveln inte var helt tight. De flesta som lyssnar på en demo lyssnar ändå inte på mer än en halv minut av låten!

2. Lagen om SISO gäller: Shit In Shit Out! Om skinnen på dina trummor inte har bytts och stämts sedan de inköptes begagnade 1983 så kommer du inte få det där trumljudet du drömde om.

Jag kan visserligen intonera din gitarr men jag vet inte om jag tycker att det känns meningsfullt att ödsla tid åt att intonera guran om strängarna är flera år gamla.

3. Tänk igenom hur ni vill spela in. Ska det mesta spelas in live eller ska ni ta varje instrument för sig? Repa på samma sätt! Funderar ni på att spela in till clicktrack? I så fall repa med click!
Spela gärna in repen. Hur många gånger har jag inte hört: Va!! Spelar du så där! Det går ju inte! Om det ska vara stämsång i låtarna repa tills det sitter klockrent. Det låter mycket surare på band! Repa och repa tills ni kräks och se till att ni inte behöver älta låtarna i studion. Förstatagningarna i studion har nästan alltid något som kan vara svårt att återskapa i den trettiotredje omtagningen!
Om du kom hit direkt behöver du klicka på frames (index) för att kunna navigera på den här siten.